Busy mom: hoe zorg je voor de juiste balans?

 In Algemeen, Family, Mama

Een echte carrièretijger. Zo zag mijn omgeving mij. Dat ik als moeder bewust minder zou gaan werken, had zeker niet iedereen verwacht. Maar het is een keuze waar ik voor 100 procent achter sta! Ik zit goed in mijn vel als ik de juiste balans vind tussen werk en privé. Samen gelukkig zijn is voor mij absoluut prioriteit. Hoe ik (elke dag weer) zoek naar die perfecte balans, deel ik in deze blog.

Het draait allemaal om het vinden van de juiste balans

Het klinkt zó eenvoudig en het is ook echt waar: de juiste balans is superbelangrijk. Alle moeders weten: als (werkende) mama heb je het eigenlijk altijd druk. Het moederschap vraagt gewoon 24/7 iets van je. Tel daarbij op een baan (en het huishouden en je sociale leven en… en…) en je weet: je hebt wat ballen hoog te houden.  Voel je dus niet schuldig als je af en toe een stressmomentje ervaart of als het schuldgevoel aan je knaagt. Maar ga op zoek naar die balans. Hoe je dat doet? Nou zo (en natuurlijk werkt het vinden van die juiste balans voor iedereen weer anders):

1. Stel prioriteiten en durf ‘nee’ te zeggen

Eigenlijk durf ik pas écht ‘nee’ te zeggen sinds ik moeder ben. Gek hé? Dat komt omdat ik nu prioriteiten durf te stellen. Ik vind de tijd met mijn kleine meisje en mijn gezin enorm kostbaar. Zeker nu ze nog zó klein is en de ontwikkeling al zo hard gaat. Daarom vind ik dat ik niet meer alles mee hoef te maken en daarom zeg ik dus vaker ‘nee’. Wil je ook vaker ‘nee’ zeggen? Denk hier dan over na: Wat geeft jou energie? Wat vind jij belangrijk in je leven? Wat maakt jou een gelukkig mens? Waar wil je naartoe in je werk? Bepaal je doel(en). Vraag je bij alles wat je doet af: is dit écht belangrijk? Is het belangrijk om dit nu meteen te doen? Brengt het dit dichter bij mijn doel? Waar doe ik het eigenlijk voor? Door kritisch te kijken naar wat je doet, durf je misschien ook vaker ‘nee’ te zeggen.

2. Zorg voor jezelf

Vergeet jezelf niet. Ik vind verzorging een belangrijk punt. Een bezoekje aan de kapper is voor mij het ultieme verwenmoment. Sterker nog: ik ga wekelijks naar de salon (Blownaway). Doe dingen die je energie geven, waar je als persoon van gaat stralen. Of je nu energie krijgt van lezen, een wandeling maken of een bezoekje aan een masseur: maak er bewust tijd voor! Dan voel je je meteen meer in balans.

3. Maak tijd voor vrije tijd

Vrije tijd is voor mij heel belangrijk, belangrijker dan (meer) geld. Salarisverhoging of meer vakantiedagen? Zeker weten dat ik voor vakantiedagen kies. Vrije tijd is voor mij ook echt een punt in mijn agenda, daar máák ik tijd voor. De dinsdagen en de vrijdagen zijn mijn vaste momenten met mijn dochter. De dinsdagochtend vind ik het heerlijk om uitgebreid met haar in bad te gaan, even de stad in te lopen of een bezoek aan mijn opa en oma te brengen. Een wandeling in de namiddag vind ik het ultieme genietmoment. Even het hoofdje leeg. De zondag is onze gezinsdag. Zo heerlijk om geen verplichtingen te hebben en volledig te genieten van elkaars aandacht.

4. Zorg voor opvang waar jij achter staat

Doe dingen waar jij gelukkig van wordt. Dat voelt je kind aan. Zorg dus ook voor opvang waar jij zelf achterstaat. Er is veel veranderd in mijn mindset voor, tijdens en na mijn zwangerschap. Ik had mijn dochter aangemeld voor een kinderdagverblijf, maar ze is er geen minuut geweest. Ik kon het niet. Hallo mama, hallo emoties. Ik weet nog dat ik mijn moeder huilend opbelde om aan te geven dat ik mijn luxeleventje direct wilde inruilen om alleen maar bij mijn kindje te zijn. Maar tegelijkertijd weet ik dat het ook goed is om uitgedaagd te worden, een leven naast mijn baby te hebben. Ik vind het erg belangrijk om te blijven investeren in jezelf. Gelukkig wilden mijn moeder en schoonmoeder maar al te graag oppassen en dat geeft mij tijdens mijn werkdagen een heel fijn gevoel. Dochterlief is in goede en liefdevolle handen.

5. Werk parttime

Tijdens mijn zwangerschap werd me al snel duidelijk dat ik beter zou functioneren als ik minder uren zou werken. Gelukkig heb ik een flexibele baan én kan ik veel werkzaamheden vanuit thuis uitvoeren. Ik werk nu 20 uur, verdeeld over drie dagen! Superfijn! Ik geniet enorm van alle momenten samen met mijn dochter.

Helaas heeft natuurlijk niet iedereen de financiële vrijheid om deze keuze te maken. Ik ben er heel dankbaar voor dat we het zo kunnen regelen.

you’re kids don’t want a perfect mom; they just want a happy mom

6. Leef in het nu

Er wordt vaak al veel van je gevraagd: op je werk, maar ook op privégebied. Probeer juist daarom vooral in het nú te leven door meer stil te staan bij het moment. Vroeger kon ik tijdens de autorit – sterker nog: tijdens mijn nachtrust al – piekeren over mijn werk. Nu geniet ik van de muziek in de auto, denk ik terug aan het fijne weekend en start ik met veel energie mijn werkdag. Het heeft namelijk helemaal geen zin om je vooraf al te druk te maken over dingen waar je op dat moment geen invloed op hebt (kost bakken met energie). Klinkt easy, toch?

7. Leg de telefoon opzij

Voor mij heel belangrijk, zeker omdat mijn werk vooral uit e-mail, social media, websites, content etc. bestaat. Tijdens het eten, maar zeker ook tijdens de speeluurtjes van onze dochter, leg ik de telefoon heel bewust opzij. Ook als ik in de avond een wijntje drink met mijn man, is er even geen telefoon aanwezig. Even opladen…. (Ook de batterij van de telefoon) 

8. Controle loslaten

Ik heb er al eens vaker over geschreven en dit is nog steeds mijn grootste leerpunt. Het loslaten van controle valt niet altijd mee. Ik ben nu eenmaal een perfectionist en een controlfreak. Dit zal ik altijd blijven. Sterker nog, waarom zou ik het perfectionisme loslaten als het me onrustig maakt? Ik probeer wel een balans te vinden. En dat lukt me steeds beter. Je kunt nu eenmaal niet álles in de hand hebben, toch? Zoals mijn vader altijd zegt: ‘let it go’……

9. Een vakantie in het vooruitzicht

Noem het een luxeprobleem, maar ik word onrustig als ik geen vakantie in het vooruitzicht heb. Je kent het wel: de after-holiday-dip. Ik geniet intens van de voorpret én de vakantie zelf. De slogan ‘niet langer, maar vaker’ past perfect bij mij. Aan vakanties dit jaar geen gebrek. Lees ook mijn blog met onze vakantieplannen voor dit jaar. Een vakantie is financieel niet altijd mogelijk, maar ook een nachtje weg of een uitstapje in het vooruitzicht helpt je hoofd soms leeg te maken.

10. Last but not least: mijn dagelijkse glaasje wijn

Misschien niet de meest gezonde tip, maar wel een tip die voor mij werkt. Als ik thuis kom van een drukke dag (eigenlijk gewoon alle dagen) vind ik het heerlijk om voor of tijdens het eten een wijntje in te schenken. Dan kom ik helemaal tot rust.

Blijf je jezelf toch schuldig voelen? Zit je niet lekker in je vel? Ga een open gesprek aan met je leidinggevende, je familie of je vrienden. Vertel wat er in je situatie is veranderd en wat voor druk je ervaart. Dat je nog steeds graag alles wilt doen, maar simpelweg niet weet hoe het te organiseren. Vaak creëert dit een stukje begrip en haalt het de onrust weg. Ervaar je stress? Kijk eens kritisch in de spiegel waar het vandaan komt. Lees ook deze blog waarin ik schrijf over leren loslaten. 

Foto: Vol Liefde Fotografie

Recommended Posts
Showing 8 comments
 • Daisy

  Leven in het nu is iets wat ik zeker steeds meer probeer te doen. Straks hebben we er nog een kindje bij, dus dan wordt het helemaal kijken hoe we alles inplannen!

 • Wanda

  Balans is inderdaad heel belangrijk, dat is ook precies de reden dat ik anderhalf jaar ga geleden na 28 uur ben gegaan. Gewoon meer balans tussen werk en vrije tijd zonder dat je je schuldig moet voelen.

 • Eva

  Wauw! Leuk geschreven , ik volg helemaal. Ik ben alleenstaande mama en ja mama zijn vraagt constant alles van je.

  Xxx, Eva
  http://www.dark-rebel.com

 • Kelly

  Mooi geschreven Linsey! Ik denk er net zo over eigenlijk! Liefs Kelly

 • Layla

  Controle loslaten & telefoon wegleggen, is bij mij zeker een moeilijke opdracht… Daar moet ik nog wat aan werken!

 • Marina beijers

  Inderdaad van carrièrevrouwtje naar een hele lieve mama.., een hele omschakeling maar niet voor jou. Je was vanaf het begin op en top moeder, en Chloë komt altijd op de eerste plaats. Ze is niet voor niets een makkelijk en vrolijk meisje.
  Maar ook heb je nog voldoende energie voor je man, je familie, je werk het bloggen, sociale media en reizen.
  Knap hoor hoe je de balans hier in hebt gevonden.
  Geniet zoveel je kunt van je gezinnetje, want dat is toch het belangrijkste en zeket niet onbelangrijk : Follow your dreams

pingbacks / trackbacks
 • […] in kan delen. Wat een luxe om thuis te werken, terwijl dochterlief slaapt.  Eerder vertelde ik in deze blog al hoe ik de ultieme balans tussen werk en privé zie. Zoals je weet werk ik heel bewust […]

 • […] Veel mensen kennen mij als een ambitieus persoon. Mijn ambitie is niet totaal verdwenen, maar ik ben hier zeker wel anders tegenaan gaan kijken door het moederschap. Mijn allergrootste ambitie op dit moment? Moeder zijn en zoveel mogelijk stilstaan en genieten van mijn dochter. Daarom heb ik bewust gekozen om minder te gaan werken en mijn werk anders in te delen (vaker vanuit thuis werken). Wat een luxe hè? Ik ben er dan ook heel dankbaar voor dat dit kan en ik vind het geen enkel probleem om tijdens slaapjes en in de avonduren (of het weekend) aan de slag te gaan. Zoals je weet, heb ik dit jaar ook By Linsey opgericht. Ik vind het heerlijk om een plekje te hebben waar ik mijn passies mag delen en waar ik je mag inspireren. Dat kost geen energie, daar krijg ik energie van! Meer lezen over hoe ik zorg voor de juiste werk-privé balans? Klik dan hier. […]

0

Cookies

Wij gebruiken functionele, statistische en marketing cookies voor een optimaal presterende website. Pas eventueel de instellingen aan of accepteer alle cookies.

Privacy- & cookiebeleid | Sluiten
Instellingen