Waarom Puglia het nieuwe Toscane is

 In Europa, Travel

Puglia wordt ook wel het nieuwe Toscane genoemd. Beide regio’s in Italië delen inderdaad veel overeenkomsten. Als je wilt weten wat Puglia en Toscane zo vergelijkbaar maakt ondanks de verschillen tussen hen, lees je er hier meer over.

De steden

Beide regio’s hebben grote steden die belangrijke bezienswaardigheden zijn – Florence en Pisa in Toscane, Bari en Lecce in Puglia, die allemaal zoveel kunst, geschiedenis en architectuur te bieden hebben. Daarnaast staat Puglia bekend om haar witte dorpjes als Ostuni, Locorotondo en Cisternino. En wat de regio echt bijzonder maakt is de trulli. Kegelvormige structuren die alleen in Puglia te vinden zijn. Alberobello – de stad waar je honderden trulli kunt vinden – is dan ook opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De natuur

Zowel Toscane als Puglia bieden allebei een prachtig landschap. Toscane bekend om haar glooiende heuvellandschap en Puglia bekend om haar rustieke landschap en prachtige kustlijn. Puglia heeft waarschijnlijk meer van de beste stranden van Italië dan welke andere regio dan ook – je hebt de Adriatische Zee aan de ene kant en de Ionische Zee aan de andere. Je vindt er rotsachtige stranden en heerlijke zandstrandjes.

Food

Italianen zijn echte familiemensen en houden van lang (na)tafelen. Dit is in Puglia niet anders. Zowel Toscane als Puglia zijn dus een paradijs voor fijnproevers. Toscane is al lang een gastronomische bestemming, waar fijnproevers komen om de lokale keuken te proeven, op boerderijen te verblijven en wijngaarden en wijnhuizen te bezoeken. Maar Puglia, ook een populair wijngebied, heeft ook kronkelende olijfboomgaarden en wijngaarden om te verkennen. Elke regio biedt ongekende fijnproeverservaringen, zoals restaurants met Michelin-sterren, Italiaanse kooklessen en een wijnarrangementen. Dan hebben we het nog niet eens gehad over wereldberoemde gelato en lokale delicatessen van beide regio’s.

Toerisme

Hier zit het belangrijkste verschil! Het ervaren van een vakantie in Puglia is heel anders dan een bezoek aan Toscane. Simpelweg om de eenvoudige reden: de invloed van toeristen. Puglia is nog niet ontdekt door het massatoerisme. Hierdoor is Puglia nog heerlijk puur en ongerept. Een ervaring die je nergens anders kunt vinden in Italië. Lokale bewoners – vooral tijdens het dalseizoen – gaan nog steeds door met hun dagelijkse leven, ongestoord door de weinige toeristen die door de straten komen dwalen en de wijnen proeven.

Puglia vs Toscane? Wat vind ik?

De natuur is op beide plekken schitterend, het eten heerlijk en de mensen zijn gastvrij. Maar de perfecte combinatie van zon, zee, natuur, cultuur en gastronomie vind ik terug in Puglia. Het pure Italie! Met een magische kuststreek en heerlijke dorpjes om uren te dwalen. En super fotogeniek! Toch blijft  Toscane ook altijd speciaal voor ons. Niet voor niets gaven we daar – middenin in het romantische heuvellandschap – elkaar het JA-woord en keren we er graag terug. Living La Dolce Vita!

Ontdek Puglia zelf, stay tuned via @by.linsey__ voor meer tips en volg @villadibellezza voor een prachtige villa in de natuur van de omgeving Ostuni.

Recommended Posts