Vliegen met kinderen: zo wordt het een feestje

 In Family, Kids, Tips, Travel

Sommige mensen kiezen ervoor om de reiskriebels te negeren als ze eenmaal ouders zijn geworden. Prima, natuurlijk. Zelf zou ik mijn liefde voor reizen nooit zo maar gedag kunnen zeggen. En wat blijkt, met een kleintje kun je nog steeds de mooiste plekken ontdekken. Of je nu kiest voor een gezellig weekendje weg, of een droombestemming als de Malediven. Onze dochter van 1,5 jaar heeft inmiddels al tien(!) vliegvakanties achter de rug. Dus ik kan mezelf al een aardige expert noemen op het gebied van travel & kinderen. Mijn vliegtips:

Of je nu gaat vliegen met een baby een dreumes, peuter of kleuter: alles begint met een goede voorbereiding én je eigen mindset. Zelfs de lange vliegreis naar de Malediven, met een inmiddels aardig ondernemend dametje, is ons meer dan 100% meegevallen. Waarmee ik niet wil zeggen dat ik het van tevoren niet een tikkeltje spannend vond, logisch ook, toch? Hoe houd je je kindje al die uren bezig?’

Voorbereiding is alles

Dus zorg voor voldoende eten en drinken (een must!), speelgoed (van thuis en wat nieuws om te ontdekken), een buggy (voor tussenstops) en extra kleertjes. Meer weten? Lees deze blog over handbagage.

Rust

Net als thuis, is het handig als je kind weet waar het aan toe is. Bijvoorbeeld: bij mama op schoot, papa regelt alle randzaken eromheen. Zo hoef je niet telkens te switchen en weet iedereen wat de bedoeling is.

Wees sociaal!

Bang voor boze gezichten van je buren? Onze ervaring is juist dat het heel leuk kan zijn om de interactie met je omgeving op te zoeken. Vaak vindt die achterbuurvrouw het heel leuk om even kiekeboe te spelen en later is er dan ook meer begrip bij een eventueel huilbuitje.

Blijf (zo lang mogelijk) op je plaats

Stel een wandelingetje door het gangpad bij je dreumes of peuter zo lang mogelijk uit. Zodra dochter- of zoonlief eenmaal weet dat je ook door dat pad kunt wandelen (of rennen) is dat natuurlijk wel heel verleidelijk om te (blijven) doen.

Chill and relax

Mindset is alles. Hoe relaxter jij je voelt, hoe relaxter je kind. Dus blijf rustig, ook bij een huilbui. Hier moeten jullie even doorheen, straks ben je op je droombestemming (en hé, je ziet die passagiers toch nooit meer ;)). En je kunt altijd je buren een paar oordoppen aanbieden.

Kies de maatschappij die bij je past

Wij hebben mega-goede ervaringen met Emirates. Zeker bij een lange vlucht, is het soms de moeite waard net wat meer te investeren. Ik vond de extra stoelruimte, eten en sapjes voor kids en het rugzakje met speelgoed en knuffels helemaal top. We kregen zelfs een ‘paspoort’ met een foto van ons gezinnetje. Ook KLM is een echte aanrader (met Nederlandssprekende crew).

Reserveer stoelen

Ga voor extra beenruimte of boek een extra stoel.

Stem je vliegtijden op elkaar af

Een slapend kind tijdens je vlucht is zalig! Probeer dus een avondvlucht te boeken, zodat je kindje al vermoeid is. Bij een overstap zorg je voor voldoende overstaptijd (zodat je niet hoeft te haasten/ stressen), maar je wilt ook niet uren op een vliegveld rondhangen (kwestie van de juiste balans). Soms loont het om een nachtje in een hotel vlakbij het vliegveld te overnachten, zo zorg je voor wat meer rust (ook handig als je heel vroeg in de ochtend vliegt).

Wij vonden de overstap in Dubai fantastisch, ze zijn daar zo behulpzaam en kindvriendelijk. Denk aan speciale buggy’s die voor je klaar staan en speeltuintjes op het vliegveld. Je kunt ook lekker even relaxen in een ligstoel (of huur een slaapkamer). Het voordeel aan zo’n tussenstop is dat je even de benen kunt strekken.

Boarden: vroeg of laat

Ga of direct boarden of doe dit zo laat mogelijk. Zorg in ieder geval dat je niet ‘klem’ komt te zitten in een drukke rij met een jengelend kind. Wij boeken vaak tickets waarmee we direct kunnen boarden. Zo niet, dan wachten we op ons gemakje af en stappen we lekker laat in.

Entertaintips: filmpjes, knutselspullen en lekkers

Jij weet zelf het beste waar je je kind zoet mee kunt houden. Een filmpje op de iPad? Samen kleuren? Een zakje chips? Alles mag en kan nu even. Hoera!

Last but not least: geniet vooral!

Ik vind vliegen niet meer spannend, maar gezellig. Ik zie het als pure quality-time met het gezin. Tijd voor ontspanning en op naar mooie nieuwe avonturen. Geniet en je kinderen stralen vanzelf!

Zou jij het durven, een lange vliegreis met je kind(eren)?

, vl

Recommended Posts