Als ondernemer op vakantie? Kan dat wel? Lees hier 7 tips!

 In Interviews, Ondernemen

Als ondernemer ben je altijd maar aan het werk, toch? Terwijl ik juist op zoek ben naar de juiste balans. Daarom vind ik ontspannen op vakantie gaan heel belangrijk. Maar hoe je doe je dat? Romy Chatrou – van der Sande runt samen met manlief al bijna 10 jaar een eigen tekst- en communicatiebureau (TextVast), ze is moeder (#working mom #momlife) van twee (mees van 6 jaar en Lot van 3 jaar) en bijna net zo reislustig als ik. Vandaar dat ik haar vroeg wat meer te vertellen over de combinatie familylife, reizen en ondernemen.

Romy Chatrou – van der Sande – Communicatiebureau Textvast

Romy deelt haar ervaring en tips!

‘Ik vind het superleuk om ondernemer te zijn. Je deelt zelf je tijd in, bent bezig met tal van leuke opdrachten en geen dag is hetzelfde! Ik zou niet meer anders willen. Ik vind dat je het ondernemerschap ook heel goed kunt combineren met een familie! Als ik overdag bij mijn kindjes wil zijn, dan werk ik toch gewoon in de avond een paar uurtjes? Reizen vonden wij 10 jaar geleden al mega-leuk. Toen gingen we met zijn tweetjes bijvoorbeeld naar Vietnam en Costa Rica. Een gezin verder, kiezen we nog steeds vaak voor een bijzondere reis. Zo zijn we naar Mexico, Dubai en Curaçao geweest. Maar we zoeken het ook dichter bij huis hoor: we zijn dol op Griekenland en ik vind ook Portugal een heerlijk land. Het lukt ons dus prima om het ondernemerschap met travel te combineren. Sterker nog: ik zou niet zonder vakanties kunnen. Het is dé tijd om op te laden en ik krijg dan ook vaak nieuwe ideeën! Bovendien vind ik als gezin quality-time hebben heel belangrijk! Als je als ondernemer op vakantie wilt gaan, moet je wel met een paar dingetjes rekening houden. Mijn tips:

Tip 1: Ga weg als iedereen op vakantie gaat!

Je kunt wel in de allerdrukste periode van het jaar twee weken weg gaan, maar de kans dat je dan heel rustig de deur achter je dichttrekt, is vrij klein (toch?). Je moet het ook niet blijven uitstellen, want dan ga je op vakantie als je batterij super leeg is, dat voelt ook niet prettig. Dat moment moet je net voor zijn. Mijn tip: kijk naar de periodes waarin het elk jaar wat rustiger is in je bedrijf (bij ons is dat rond Kerst) én ga als iedereen gaat. In de zomervakantie kijkt niemand ervan op dat je een weekje weg bent en het aantal vragen/mailtjes is dan ook minimaal omdat iedereen bruin ligt te worden aan de Costa (of Ibiza of…). Dát zijn de momenten, dat je weg kan (en moet ;)) gaan.

Tip 2: Een goede planning is essentieel

Als werknemer kan je misschien je werk overdragen aan je collega en je koffer in pakken. Wij gaan met zijn tweetjes weg en we zijn de enige twee medewerkers, dus die collega die het overneemt is even nergens te vinden. De week voor onze vakantie is daarom meestal echt een hele drukke werkweek, waar we even elke avond knallen om al het werk af te krijgen. We zorgen dat al onze facturen eruit zijn en dat we iedereen die we moeten betalen betaald hebben. Erg die werk-uren voor de reis? Helemaal niet! Je weet dat je daarna lekker kunt chillen. Ook zorgen we altijd voor een buffer, omdat er na de vakantie even wat minder geld binnen komt, omdat we even niet gewerkt hebben. Als ondernemer is het overigens altijd goed om wat geld achter de hand te hebben, bijvoorbeeld voor als betalingen later binnen komen dan je had verwacht.

Tip 3: Laat je vaste klanten weten dat je weg bent

Dat voorkomt telefoontjes tijdens je vakantie en je kunt er samen voor zorgen dat een opdracht voor of na je vakantie af is. Geeft wel zo’n prettig gevoel.

Tip 4: Ga niet te lang

Als je niet werkt, komt er in de  meeste gevallen geen werk binnen. Want eerlijk is eerlijk: dat is toch wel echt zo bij de meeste kleine ondernemers, als je eenmaal personeel hebt, ligt het natuurlijk weer totaal anders.er. Daarnaast stapelt het werk zich vaak op. Vier weken weg klinkt fijn, maar daar kun je dan later de rekening voor betalen. Wij gaan meestal een week tot 10 dagen op vakantie. Genoeg tijd om echt even te ontspannen en je weet dat je daarna alles weer redelijk rustig op kunt pakken. Onze max. is twee weken. We gaan liever een paar keer per jaar kort, want dan blijven we bij qua werk, in plaats van een keer heel lang. Dan blijven we het hele jaar achter de feiten aanlopen en hé, wie wil dat nou?

Tip 5: Zorg voor back-up

Toch kan het natuurlijk zo zijn dat er tijdens je vakantie een leuke werkklus voorbij komt die je nét niet na de vakantie kunt uitvoeren. Deadlines, je weet wel. Lastig? Het is echt wel eens voorgekomen dat we toch een uurtje achter de computer kropen. Maar je wil natuurlijk geen vakantiedag binnen (werkend) doorbrengen. Ga daarom eens in gesprek met ondernemers uit je omgeving en vraag of ze je back-up willen zijn. Help elkaar als ondernemers! Zo kun je je klanten toch een passende oplossing bieden als je weg bent.

Tip 6: Telefoon checken? Of toch niet?

Op vakantie laat ik mijn telefoon heel vaak gewoon in de kluis liggen. Ik wil het werk echt even loslaten, want ik merk dat dat mij heel veel goed doet! Maar… ik check wel elke avond even die telefoon. Ik delete alvast mailtjes die niet belangrijk zijn, zodat mijn mailbox na mijn vakantie alleen relevante input bevat. Als ondernemer helemaal los komen van je werk, dat gaat bijna niet en dat willen wij ook helemaal niet. We zeggen weleens gekscherend dat we niet twee, maar drie kinderen hebben. Het derde kindje is ons bedrijf. En al is dat echt wel een beetje overdreven, het is wel zo dat het heel anders voelt als je als ondernemer een werkmailtje krijgt, dan als werknemer. Het blijft leuk om een nieuwe opdracht binnen te halen, zelfs in de Griekse zon!’

Tip 7: Vergeet niet te genieten, heb plezier!

En natuurlijk het allerbelangrijkste: geniet en maak plezier! Je hebt er hard voor gewerkt, doe nieuwe energie op en vergeet vooral niet van je vakantie te genieten

Romy geniet met haar gezin op vakantie

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt gehad! Zelf herken ik er in ieder geval veel in. Ook wij gaan vaak voor korte tripjes, vanwege onze drukke schema’s. Al staat er volgend jaar een langdurige vakantie op de wishlist. En ook ik vind ondernemen zó leuk, dat ik er het liefst altijd mee bezig ben (al zoek ik wel altijd naar de juiste balans). Vergeet ook zeker niet het Instagram account te checken van Romy, klik hier. Regelmatig deelt ze daar schrijf- en ondernemerstips. Superfijn! Ook ben ik benieuwd welke ondernemerstips jij vaker in deze rubriek voorbij wilt zien komen? Of welke ondernemer je hier graag terugziet? Laat het me weten,

Recommended Posts