Uit eten met een baby? Zo houd je het leuk!

 In Family, Kids

Uit eten gaan: het is misschien wel onze grootste hobby. Voordat we onze dochter kregen, gingen we doordeweeks regelmatig uit eten. Lekker, gezellig én we hoefden zelf niet in de keuken te staan ;). Ons voornemen tijdens de zwangerschap: ook mét baby uit eten gaan. En dat is gelukt! We genieten ook als gezin nog van een leuk restaurant. Hoe ons dat lukt met een kleintje erbij? Nou zo:

Gewoon gaan!

Met het motto ‘gewoon doen’ komen wij al heel ver. Toen dochterlief een week oud was, ging ze al mee naar onze eerste lunch. Of ik dat spannend vond? Nee hoor, ik had er veel zin in. Tijdens ons eerste restaurantbezoekje gingen mijn ouders mee, dat vond ik wel heel prettig. We kozen voor het gemak: een restaurant in de buurt.

Nu moet ik eerlijk bekennen dat onze dochter supermakkelijk is én eigenlijk altijd vrolijk. Nee, ik wil niet de perfecte moeder spelen en ik kan dan ook heel goed begrijpen dat je met een huilbaby (of slechte slaper) minder snel deze stap zet.

Bereid je voor: luiertas en even bellen

Zorg voor een goed gevulde luiertas. Denk aan: luiers, billendoekjes, voeding, een knuffelbeestje, een dekentje, een slabbertje en een extra setje kleding. Daarnaast plannen wij altijd een etentje na of tijdens haar slaapje. In het begin sliep ze natuurlijk de hele dag, waardoor deze regel minder van toepassing was. Maar nu dochterlief 7 maanden oud is gaan we vaak na haar middagdutje uitgebreid lunchen. Oh ja, over goede voorbereiding gesproken: bel het restaurant vooraf even en vraag of ze voldoende plek hebben voor een kinderwagen naast het tafeltje. Zo weet je meteen hoe het restaurant erin staat als ze baby’s ontvangen. Zit je baby niet meer in de kinderwagen? Informeer dan vooraf of er voldoende kinderstoeltjes beschikbaar zijn.

Kies het juiste tijdstip

Wij zijn dol op uitgebreid lunchen. Geen broodje of sandwich, maar een uitgebreid menu met kleine hapjes of een 3-gangenmenu waar we de hele dag vol van zitten. En heel toevallig werkt zo’n uitgebreide lunch ook prima in combinatie met een baby. We gaan na haar middagdutje op pad en zitten zo tussen lunch en het diner in. Voordeel hiervan is dat het rustig is in een restaurant en wij ons volledig op ons gemak voelen. Ook merk je  dat de medewerkers meer tijd voor je hebben. De aandacht die onze dochter krijgt, doet haar goed.

Ben kieskeurig: kies het ideale restaurant

Je restaurantbeleving is wel zo prettig als je eetstek ingericht is op baby’s. Kies dus een restaurant waar baby’s (meer dan) welkom zijn! Vraag in je omgeving wat de leukste kinderproof plekjes zijn, zoek op internet of bel het restaurant gewoon even. Tip: reserveer een tafeltje aan de zijkant van het restaurant, zo kun je de kinderwagen goed kwijt.

Help! Mijn baby huilt!

Geen paniek! Wij nemen altijd haar flesvoeding mee en wat te eten, zodat ze zelf ook iets te snoepen heeft. Blijft je baby huilen? Loop dan even een rondje tussen het voor- en hoofdgerecht in. Wie weet lukt het je om je kindje in slaap te wiegen? Lukt het dutje niet? Neem je kindje dan gewoon lekker op schoot. Let op: zorg dat scherpe messen en andere gevaarlijke spullen niet binnen handbereik liggen (maar dat is thuis natuurlijk niet anders). Laat je kindje spelen met wat klein speelgoed. Bij baby’s is een servet al heerlijk speelmateriaal.

Relativeer

Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Precies: relativeer! Kies voor een gemoedelijk restaurant, waar je je niet ongemakkelijk voelt als je kindje een keer huilt. Zoek het het liefst dicht bij huis, dan kun je naar huis gaan als het écht niet gaat. En vooral: geniet van de gezelligheid met elkaar (en… van het lekkere eten!).

Avondje uit met zijn tweeën.

Het is je vast niet ontgaan, dat wij ook graag culinaire restaurants bezoeken (en dan ook genieten van een bijpassend wijnarrangement). Van deze avondjes genieten we lekker met zijn tweeën. We gaan na 20.00 uur uit eten, als ons dochtertje in dromenland is en regelen een oppas. In dit soort restaurants betaal je voor de kwaliteit én ga je naast gezelligheid ook écht voor een smaakbeleving. Daar willen we even samen van genieten. Het wil niet zeggen dat we geen goede restaurants bezoeken met baby, maar dit doen we dan in de namiddag.

Ga jij weleens uit eten met je kind(eren)? Hoe ervaar je dit én wat is jouw ultieme tip? Ik kan me namelijk voorstellen dat hoe ouder je kinderen worden, zeker met een peuter, hoe uitdagender de restaurantbezoekjes worden. Ik wil binnenkort een blog delen met kinderproof restaurantjes. Tips zijn welkom!

 

 

Recommended Posts