Tijd om even bij te praten: terugblik 2018

 In Ondernemen

Bylinsey.nl bestaat alweer bijna een jaar! Tijd om eens terug te kijken op het afgelopen jaar. Het jaar waarin mijn blog is uitgegroeid tot een lifestyle-platform met een heuse online boutique. Het jaar waarin ik besloot mijn baan op te zeggen en me volledig te focussen op mijn gezin, mezelf en natuurlijk bylinsey.nl.

Ik hoop dat jij ook op zo’n mooi 2018 terug mag kijken! Voor mij was het zowel zakelijk als privé een heel fijn jaar. By Linsey is uitgegroeid tot een heus bedrijf, zo gaaf! Het ondernemerschap geeft mij bergen energie, er borrelen en bruisen volop ideetjes in mijn hoofd. Ik ben best trots op de stappen die ik als kersverse ondernemer mag maken. Nog trotser, ben ik op de persoonlijke ontwikkeling die ik heb doorgemaakt.

Wat heb ik in 2018 geleerd?

Ik heb dit jaar vooral veel geleerd over mezelf. Ik stond stil bij de keuzes die ik maak, hoe ik in het leven sta en wie ik ben. Ik heb gekozen voor het ondernemerschap, omdat dat helemaal past bij wie ik ben. Zelf aan het roer staan, heerlijk! Waar ik begin 2018 nog wel eens stress had – omdat ik een baan, het prille ondernemerschap én het moederschap goed wilde combineren – heb ik nu de optimale balans gevonden. Ik heb ingezien dat je niet op alle vlakken kunt en hoeft te scoren en ik heb daarom keuzes gemaakt. Zoals je weet zegde ik mijn baan op. Best een stap, ik heb er 8 jaar hard voor gewerkt en gestudeerd. Maar ik wist het zeker: ik wil mijn passies nastreven en er volop zijn voor mijn dochter.

‘Geld kun je altijd terugverdienen, tijd niet’

Daar ben ik me in 2018 steeds bewuster van geworden. Tijd is je kostbaarste bezit. Rijkdom zit ‘m voor mij niet in een functienaam, maar in mijn gezin en in mijn passies. Ik volgde dit jaar mijn hart en joeg mijn dromen na en man, wat voelt dat goed. Ik weet zeker dat ik dit de rest van mijn leven blijf doen.

Hoe is het om ondernemer te zijn?

Geweldig! Maar soms ook even niet, hoor. Het is een rollercoaster. Ondernemen is vallen en opstaan en ik leer omgaan met nieuwe emoties. Ik droom, ben soms onzeker, overwin mijn angsten en spring in het diepe. Ik accepteer meer en meer mijn zwaktes en zet mijn talenten in, bouw mijn kwaliteiten uit. De belangrijkste ondernemersles: gewoon doen! Ik zou de vrijheid en zelfstandigheid van het ondernemerschap niet meer kunnen missen. Het is ook wel een valkuil, die vrijheid. Ik heb veel verantwoordelijkheidsgevoel en ga altijd maar door. Daarom neem ik de tijd om te genieten van de stappen die ik neem. En natuurlijk schiet mijn oude vertrouwde salaris nog wel eens door mijn hoofd. Maar de voldoening die ik nu krijg bij de taken die ik op eigen kracht uitvoer, is telkens weer een feestje waard.

Doorzetten maar!

Ik heb dit jaar meer dan voorheen geleerd om te gaan met mijn perfectionisme en met negatieve energie. Niet iedereen is even enthousiast en positief als ik en dat hoeft ook niet. Ik leer steeds beter te relativeren en uit te gaan van mijn eigen kracht.

De druk van social media

In 2018 merkte ik soms ook hoe social media voor druk kunnen zorgen. Het gaat namelijk non-stop door. Ik luister daarom goed naar mezelf en las regelmatig een social media-pauze in. Zo gaat de telefoon deze kerst de kast in. Begrijp me niet verkeerd: de online wereld vind ik nog steeds geweldig en ik heb door social media ook veel kansen gekregen, maar je moet ook zorgen voor een ‘uit-knop’ en dat doe ik nu.

Financieel in het diepe springen

Natuurlijk mis ik mijn vertrouwde salaris aan het einde van de maand. Ik wil absoluut een zelfstandige vrouw blijven. Maar gelukkig heb ik in de loop der jaren een mooi spaarcentje opgebouwd. Ik gun mezelf de tijd om te groeien en bloeien als ondernemer. Ik kan hierdoor ook investeren in mijn bedrijf, dat voelt heel goed. Al moet ik mezelf af en toe wel inhouden, het is zo verleidelijk om veel in te kopen! Ik wil dat mijn collectie klopt, maar ook mijn website en de content (denk aan beeldmateriaal). Ik ben dan ook trots op het resultaat en ik merk dat ik mijn investeringen al terugverdien.

Hoe kom je aan samenwerkingen?

Ik zeg altijd: met een goed verhaal kom je ergens. Mijn concept slaat gelukkig aan. Ook omdat de uitstraling klopt. Ik ben er dan ook heel blij mee dat ik het eerste jaar al superleuke samenwerkingen op mijn naam mag schrijven. Daar heb je dus niet per se een mediabureau voor nodig. Ik werk bewust alleen samen  als ik de meerwaarde ervan inzien en als het bij mij en mijn bedrijf past. Denk aan toffe travel-samenwerkingen of een samenwerking op het gebied van styling. Helemaal Linsey, toch? Ik hoop in de toekomst nog veel mooie samenwerkingen aan te mogen gaan!

Heb je nog een tip voor startende ondernemers?

Zorg dat je fit bent, vooral geestelijk! Luister goed naar jezelf, maar praat ook met andere ondernemers en haal hier je lessen uit. Maar mijn belangrijkste tip is toch: doen, doen, doen! Niet geschoten is altijd mis. Dus: ga ervoor en houd vol. Het is een illusie dat er geen tegenslagen zijn, natuurlijk zijn die er, hoge pieken zijn er niet zonder dalen. 

Op naar 2019!

2018 was een mooi jaar. Een jaar waarin we als gezin prachtige reizen gemaakt hebben, het jaar waarin ik veel aandacht aan mijn naasten heb kunnen geven en een jaar vol levenslessen. Ik wil stilstaan bij twee grote supports voor mij dit jaar: mijn man en mijn moeder. Maar ook mijn volgers hebben me veel steun gegeven! Dankjewel voor het bekijken, lezen, reageren en de leuke bestellingen die er zijn gedaan. De interactie vind ik geweldig! En dit is nog maar het begin. Het wordt alleen maar leuker. Hoe tof is het dat het By Linsey-event in het voorjaar van 2019 werkelijkheid wordt en dat ik zelf ga inkopen in Marrakech! En hoe leuk is het dat Flavourites mij benaderd heeft om maandelijks content te verzorgen voor flavourites.nl. Ook staan er in 2019 nog mooie reizen op het programma (had je niet anders gedacht, toch?). Ik neem jullie natuurlijk weer mee in mijn travel-avonturen.

Natuurlijk ben ik ook heel nieuwsgierig naar jouw mooie momenten van het afgelopen jaar?

Recommended Posts