Recept: mama’s appeltaart

 In Lifestyle, Recepten

Als klein meisje kon ik me altijd verheugen als mijn moeder appeltaart ging bakken. Ik mocht dan helpen met roeren en vond het heerlijk om de lepels af te likken. Nu – jaren later – verheug ik me nog steeds op de zaterdagen. Gezellig een bezoekje brengen bij mijn ouders en genieten van een stuk versgebakken appeltaart bij de koffie. Want er gaat niets boven een ouderwetse appeltaart. Speciaal voor mijn website deelt mijn moeder haar recept.

Wat heb je nodig?

  • Springvorm van 24 cm, deegrol, een kom
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel (zelf vind ik die van Koopmans het fijnste)
  • 200 gram margarine of roomboter niet te zacht.
  • 160 gram witte basterd suiker
  • Snufje zout
  • 1 ei
  • 1 kg appels (goudreinet of elstar)
  • 50 gram suiker
  • 2 a 3 theelepels kaneel
  • 2 eetlepels paneermeel of een beschuitje
  • 2 á 3 eetlepels abrikozenjam (kan ook zonder)

Aan de slag

  • Zorg dat je aanrecht goed schoon is.
  • Was je handen
  • Verwarm de oven voor en zet het rooster net iets onder het midden van je oven
  • Schil je appels, verwijder de klokhuizen en snij ze in kleine dobbelsteentjes
  • Doe ze in een kom en doe de suiker en kaneel erbij, even laten staan
  • Klop het ei los
  • Snij de boter in stukken en doe deze samen met het bakmeel, de basterdsuiker en 2/3 van het ei in een kom en kneed het geheel tot een samenhangend geheel (kan ook met een mixer met deeghaken)
  • Even laten rusten ( eventueel in folie in koelkast)
  • Springvorm met boter invetten
  • Aanrecht bestrooien met bloem en 2/3 van je deeg uitrollen meT je deegrol die je even met bloem bestuift
  • Een plak voor de bodem en de helft van de zijkant bekleden.
  • Op de bodem het paneermeer of de beschuit (voor het vocht van je appels) strooien
  • Het appelmengsel erop leggen
  • Van het overgebleven deeg rol je rolletjes(reepjes) en deze leg kruislings over de taart
  • De rolletjes en bovenkant bestrijk je met het overgebleven ei
  • Dan de taart in de oven plaatsen en in ongeveer 60 à 75 minuten goudbruin laten worden
  • Springvorm eruit halen en als deze nog warm is dun bestrijken met abrikozenjam
  • Een uurtje in de vorm af laten koelen
  • Taart uit springvorm halen
  • Versier de taart eventueel met een toefje slagroom erbij

Tip!

Het allerlekkerste is om de appeltaart te eten als hij nog warm is, met een bolletje vanille-ijs en voor de liefhebbers een toefje slagroom.

En, smullen maar!

Ben je ook zo gek op appeltaart? En vind je jouw moeders (of oma’s) zelfgebakken appeltaart ook het lekkerste van allemaal?

Recommended Posts