Personal story: 5 levenslessen die ik heb geleerd

 In Algemeen

Het gaat niet altijd om de bestemming, maar vooral de reis ernaartoe. Benieuwd wat ik daarmee bedoel? Lees dan snel deze blog over mijn ‘levensreis’. De grootste reis van mijn leven 😉

Huh, vindt een reisfanaat als ik de reis belangrijker dan de bestemming? Op mijn website lees je natuurlijk veel over onze vakantiebestemmingen. In deze blog draait het niet om het woord ‘vakantiebeleving’, maar mijn persoonlijke bestemmingen. Om persoonlijke doelen. En als je dus zo’n doel wilt bewerkstelligen, moet je vooral genieten van de reis. Ik ben namelijk van mening dat je gevormd wordt door wat je meemaakt. Deze 5 levenslessen kwamen tot nu toe voorbij tijdens mijn ‘levensreis’. En ik ben heel blij dat ik deze lessen heb mogen leren.

 

1. Loslaten

Loslaten… niet iets waar ik in uitblink. Niet zo vreemd: ik ben een enorme strever én ben altijd erg gevoelig geweest (jawel geweest) voor wat anderen over me denken. Ik kan heel hard voor mezelf zijn en tegelijkertijd heel gevoelig als het gaat om de gevoelens van anderen. Daardoor kan ik dus lastig dingen loslaten. De reis van het leven leert mij om steeds beter los te laten. Dat gaat met vallen en opstaan. Tijdens de pubertijd worstelde ik met eetproblematiek (anorexia) en met overwerkt zijn. Iets met grenzen kennen en leren loslaten, maar ook met enthousiasme en streven naar… Het gevoelig zijn voor prikkels en alles leuk vinden en daardoor dus geen keuzes kunnen maken.  Ik was mezelf als persoon kwijt, maar vond mezelf ook weer terug. In een versie die ik zelf wil zijn. Ik laat me niet meer beïnvloeden door wat andere mensen van me verwachten. Het doet er niet toe wat anderen van je vinden

2. Je hebt de mening van andere mensen niet nodig

Stel dat hij/zij mij niet leuk genoeg vindt? Oh… wat heb ik dat vaak gedacht. Ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan dat ik daardoor mijn leven soms heb laten bepalen. Door ervaringen die ik heb opgedaan, besef ik namelijk dat deze verwachtingen alleen in mijn hoofd rondspeelden. Nu – jaren later én inmiddels moeder – maak ik me niet meer druk om wat anderen van mij of ons vinden. Ik schreef eerder al eens: ik zet mijn dochter, mijn gezinnetje en mezelf op nummer 1! Om van jezelf te houden heb je echt niet de mening nodig van anderen. Wat ik nog wel moet leren is dat ik andere mensen niet kan veranderen, maar ook hierin maak ik elke dag stappen. Ik haal mijn geluk uit de kleinste dingen, ben heel dankbaar. Misschien lijkt dat niet helemaal te stoken met alle bijzondere reisjes die we maken, maar als je me echt goed kent weet je dat ik energie haal uit de kleine dingen in het leven. Dat lees je ook in mijn blog van eerder deze week.

3. Je leeft voor jezelf

Ik vul mijn leven met de dingen die mij, mijn dochter en mijn man gelukkig maken. Ik denk aan mezelf. Klinkt best egoïstisch? Ik zou me daar natuurlijk druk over kunnen maken, maar ik weet dat het tegendeel waar is. Juist doordat ik verplichtingen loslaat, niet iedereen tevreden wil houden, maar gewoon mezelf ben, ben ik een gelukkig mens. En dat maakt het voor mijn omgeving – de mensen die ik liefheb en die mij liefhebben – een stuk leuker!

4. Ik leef met de dag

Je weet: ik plan en organiseer heel veel! Maar naast het plannen en organiseren, pluk ik wel écht de dag. Ik probeer uit elke dag iets moois en positiefs te halen. Zoals je leest in deze blog.

5. Wees dankbaar

Ik ben dankbaar voor alle obstakels die ik op mijn pad heb gekregen. Natuurlijk gun ik niemand bepaalde problematiek toe, maar het heeft mij als persoon sterker gemaakt en gevormd tot wie ik nu ben. De komst van onze dochter heeft bij mij ook veel in beweging gebracht. Dat lees je terug in de blog: ‘moederschap als mooiste reis van mijn leven’. Zij laat mij dagelijks proeven van de mooiste momenten, maar laat me ook dromen. Wat zij mij nu geeft, wil ik haar later meegeven. Ik wens haar de allermooiste reis toe, waarin ze zichzelf mag ontdekken en vooral mag zijn wie ze wil zijn. Een reis vol mooie dromen die mogen uitkomen als ze er maar voor werkt.

De langste reis is de reis naar binnen!

Eindbestemming bereikt?

Nee en ik denk dat je de eindbestemming van je levensreis nooit zult bereiken. Je leert, je ontdekt, je ontmoet, je valt, je staat op… Niet voor niets staan we elk jaar even stil bij het afgelopen jaar en blikken we vooruit. Wat laat je achter je en waar zal de reis je volgend jaar brengen? Tja, niemand kan in de toekomst kijken. Daarom vind ik: pluk de dag, vier het leven en wees dankbaar voor wat je hebt! Kijk niet naar anderen, maar reis je eigen reis (en leef je eigen leven).

Het klinkt allemaal heel eenvoudig, maar niet is zo moeilijk en confronterend als het om jezelf en je eigen ontwikkeling gaat. Durf jij in de spiegel te kijken? En wat zijn voor jou belangrijke levenslessen?

Recommended Posts