Moederschap: de mooiste reis van mijn leven

 In Algemeen, Inspiration, Kids, Mama

Van alle bijzondere reisjes die we mogen maken, is moeder zijn de mooiste en meest intense reis die ik tot nu toe heb mogen beleven. Het moederschap, hoe cliché het ook klinkt, raakt je op zo veel manieren. Deze lessen heb ik van mijn dochter (en van het moederschap) geleerd:

  • Leven in het nu

Een vakantie kun je plannen, een restaurant kies je bewust uit, maar het moederschap overkomt je: je moet het ervaren. Natuurlijk –  als controlfreak – was ik tot in de puntjes voorbereid….dacht ik! Het is een reis vol prachtige momenten en er zijn telkens weer bijzondere mijlpalen! Het allerbelangrijkste wat ik tot nu toe van deze reis geleerd heb, is ‘bewust zijn’. Ik probeer heel bewust te genieten van de momenten met onze dochter.  Als mijn kleine meisje haar hapje eet, is dát waar ze op dat moment mee bezig is. Als ze haar flesje drinkt, drinkt ze dat in alle rust en met concentratie leeg. Ze checkt niet haar mail of gaat een gesprek aan. Ze kijkt hoogstens wat in het rond. Zelf trap ik vaak in de valkuil om even snel een appje te beantwoorden of mijn werkmail te checken. Zelfs in de nacht… en mijn dochter slaapt gewoon het klokje rond. Het is de maalstroom aan gedachten die me bezig houdt. Tegenwoordig leer ik steeds vaker om deze gedachten even te laten voor wat ze zijn. Met andere woorden: ik leg mijn telefoon aan de kant, sluit me af voor mijn (pieker)gedachtes en geniet bewust van de momenten met mijn dochter en van de ontwikkeling die ze doormaakt. Lukt het jou ook om in het moment te leven?

While we try to teach our children all about life, our children teach us what life is all about

  • Focus op wat echt belangrijk is!

Tijdens deze reis word ik regelmatig geconfronteerd met mijn kwetsbaarheid. In het verleden vond ik het lastig om mijn grenzen aan te geven, maar nu bepaalt mijn dochter mijn grenzen. Ze is als een spiegel voor mij. Zij staat op nummer 1. Op 2 staat ons gezinnetje en op 3 sta ik zelf. Natuurlijk zijn familie, vrienden en je werk ook uiterst belangrijk, maar je kunt niet alles tegelijk. In het verleden probeerde ik alles en iedereen tevreden te stellen en dat ging vaak ten koste van mezelf. Nu vind ik het belangrijk om een voorbeeld te zijn: een moeder die haar kindje de aandacht kan geven, maar ook goed voor zichzelf zorgt. Een belangrijke les!

Ik kan dat goede voorbeeld alleen zijn, als ik loslaat wat anderen van me denken. Hoe ik er ook uit zie, wat ik ook doe: mijn dochter maakt het niet uit. Ze oordeelt niet, maar accepteert wat er om haar heen gebeurt. Wat voor haar belangrijk is, is dat ik er voor haar ben. Een moeder waarmee ze kan spelen en lachen, waar ze mee kan knuffelen en die haar de ruimte geeft om te zijn wie ze wil zijn.

Focus op wat écht belangrijk is

  • Durf los te laten

De controle loslaten? Dat vind ik (nog steeds!) heel moeilijk. Ik ben een perfectionist en heb graag de touwtjes in handen. Zelfs tijdens het reizen vind ik het best pittig om de controle voor even los te laten. Dan wil ik toch even mijn werkmail checken óf het thuisfront een berichtje sturen, want stel dat ze denken dat…. Tijdens de reis van het moederschap heeft mijn dochter mij geleerd dat je soms de dag moet nemen zoals ‘ie komt. Als ik haar uit haar bedje haal, weet ze niet of we naar beneden gaan voor een spelletje of een bezoekje gaan brengen bij opa en oma. Ze vindt het prima. Stiekem best heerlijk, gewoon toelaten wat er op je pad komt. Dit zal ik nooit helemaal gaan leren, maar ze laat me wel inzien dat ik meer mag loslaten. En dat is een mooi begin…

  • Geniet van de kleine dingen in het leven

Ik ben er open en eerlijk in: ik heb het goed. Ik mag elke dag genieten van een vrolijke dochter, een zorgzame man, een prachtig huis, lieve vrienden en familie en veel vrijheden om te gaan en staan waar ik wil. Reizen, uit eten gaan, mooie dingen meemaken… het kan allemaal! Ik geniet van de dingen die het leven mooi maken. Toch moet of hoeft het allemaal niet groots en meeslepend te zijn. Mijn dochter vindt het leven vanuit haar speelbox al magisch mooi! Ze kan overal van onder de indruk raken, zelfs van een klein vliegje. Tijdens een sneeuwbui in december ging ik met haar op het venster zitten en keek een kwartier naar de witte vlokjes die voor het raam verschenen. Haar oogjes sprankelden en die van mij automatisch ook! Geniet elke dag van de kleine en wonderlijke dingen in het leven!

Mijn leukste leermeester ooit!

  • Dankbaar zijn

Het woordje ‘dankbaarheid’ is door het moederschap enorm belangrijk voor mij geworden. Sinds de geboorte besef ik hoe bijzonder het is wat een vrouwenlichaam kan, maar ook dat dit mooie geschenk helaas niet voor iedereen bereikbaar is. Dagelijks zeg ik tegen mijn man hoe dankbaar we moeten zijn dat ons kindje zo gezond en vrolijk is. Je probeert je kindje van alles bij te brengen, de mooiste kleertjes te geven, maar haar gezondheid is zoveel waard!

Het moederschap is een langdurige reis zonder eindbestemming. Een reis waarvan je veel kunt leren. Ik heb al best veel gestudeerd in mijn leven, maar mijn dochter is de beste leermeester ooit. En ik, ik probeer haar alle vrijheid te geven om op ontdekking te gaan, haar te laten zijn wie ze wil zijn, haar een veilig gevoel geven en heel en heel veel van haar te houden!

Hoe ervaar jij de reis van het moederschap en wat heeft het moederschap jou geleerd? Laat je reactie achter.

 

Recommended Posts