Mijn eerste jaar als moeder: 10 persoonlijke vragen

 In Family, Kids, Mama

Het is bijna Moederdag én de verjaardag van Chloë komt steeds dichterbij. Daarom een blog met 10 veelgestelde vragen over het moederschap. Zo laat ik weten wat ik het allermooiste vind aan mijn dochter en wat ik haar wil meegeven.  Je leest een stukje over moederschap en onzekerheden én hoe je je relatie leuk houdt.

  1. Hoe kijk je terug op je eerste jaar als moeder?

Met duizend tranen van geluk en een ongelofelijk gevoel van trots en dankbaarheid! Een jaar waarin veel clichés heel erg waar bleken te zijn, een jaar vol mijlpalen. Ik zou liegen als ik zeg dat het zwaar was, want onze dochter is vanaf het begin het zonnetje in huis! Ik kijk terug op een jaar waarin we intens genoten hebben en waarin ik als vrouw belangrijke levenslessen heb geleerd. Hier schreef ik eerder al een blog over, klik hier.

Motherhood all love begins and ends there

  1. Wat vind je het allermooiste aan je dochter?

Tja, elke moeder vindt haar kindje natuurlijk het allerliefste en allermooiste! Zelf ben ik ook enorm trots en het allermooiste vind ik nog wel de vriendelijkheid van mijn dochter. Ik denk dat ik terug kan kijken op zo’n fijn eerste jaar, omdat mijn dochter enorm vrolijk is. Check: sprankelende oogjes en grote glimlach (smelt). Ook bijzonder om te zien: Hoe ondernemend ze is! En als laatste vind ik het heerlijk om een mix van manlief en mezelf in haar terug te vinden. Zo zien we in haar uiterlijk veel terug van mijn man, maar als ik naar haar karakter kijk, lijkt ze veel op mij (lees: nieuwsgierig en ondernemend).

Fotografie: Alicia van Stuijvenberg

  1. Heeft de komst van je dochter je leven veranderd?

De allergrootste verandering? Onze dochter slaapt vanaf het begin heel goed (dat heeft ze van manlief). Dus op dat gebied vind ik de verandering niet zo groot. Ik merk wel dat je als ouders een stukje vrijheid inlevert, je kunt niet altijd meer gaan en staan waar je wit. Ook vind ik het grote verantwoordelijkheidsgevoel een grote verandering, dat gevoel draag je vanaf nu altijd bij je. Soms best beangstigend. Aan de ene kant wil ik mijn dochter voor altijd lekker dicht bij me houden en beschermen, maar… ik wil natuurlijk ook dat ze de wereld gaat ontdekken. Herken je dat?

  1. Hoe combineer je je ambities met het moederschap?

Veel mensen kennen mij als een ambitieus persoon. Mijn ambitie is niet totaal verdwenen, maar ik ben hier zeker wel anders tegenaan gaan kijken door het moederschap. Mijn allergrootste ambitie op dit moment? Moeder zijn en zoveel mogelijk stilstaan en genieten van mijn dochter. Daarom heb ik bewust gekozen om minder te gaan werken en mijn werk anders in te delen (vaker vanuit thuis werken). Wat een luxe hè? Ik ben er dan ook heel dankbaar voor dat dit kan en ik vind het geen enkel probleem om tijdens slaapjes en in de avonduren (of het weekend) aan de slag te gaan. Zoals je weet, heb ik dit jaar ook By Linsey opgericht. Ik vind het heerlijk om een plekje te hebben waar ik mijn passies mag delen en waar ik je mag inspireren. Dat kost geen energie, daar krijg ik energie van! Meer lezen over hoe ik zorg voor de juiste werk-privé balans? Klik dan hier.

  1. Ben je wel eens onzeker over het moederschap?

Net als iedereen, ben ik weleens onzeker. Maar… ik merk dat ik door het moederschap juist zekerder ben geworden. Ik durf nu keuzes te maken, prioriteiten te leggen. Ik hoef niet meer overal bij te zijn en ik hoef niet zo nodig aardig gevonden te worden door iedereen. En dat perfécte lichaam is ook niet meer het allerbelangrijkste. We zijn gezegend met een lief meisje, waardoor ik ook niet zo snel twijfel over het moederschap. Het gaat gewoon heel goed. Ik denk dat dit anders zou zijn geweest, als ze meer had gehuild. Waar ik weleens onzeker over ben, is over hoe het over een paar jaar is. Als ze ouder is en ik haar niet meer voor alles kan beschermen

Fotografie: Alicia van Stuijvenberg

  1. Hoe zorg je dat je relatie leuk blijft?

Door leuke dingen met elkaar te doen, door te praten en vooral door elkaar te laten zien dat je elkaar steunt en trots op elkaar bent. Zoals je weet gaan wij er regelmatig even tussenuit, denk aan een restaurantbezoek of een nachtje weg. Maar aandacht aan elkaar geven kan ook op de bank of in de tuin. Kaarsjes aan, lekker geurtje op, heerlijke hapjes en een goed glas wijn erbij. En misschien is er soms even sleur, maar hé, die sleur kan ook heel huiselijk en fijn zijn. Geniet vooral van wat je hebt en kijk niet naar wat anderen hebben!

Love doesn’t need to be perfect; it just needs to be true. But if your love is true, then it’s already perfect.

  1. En… komt er een tweede?

Iedere moeder van één kindje weet het, deze vraag komt vaak voorbij. In het begin – waarschijnlijk kwam het door de hormonen – riep ik dat ik wel zes kinderen zou willen! Nou lijkt me dit een jaar later toch wel een tikkeltje veel, maar twee of drie kids zou denk ik heel fijn zijn. Maar ik geniet vooral van hoe het nu is, heerlijk met zijn drietjes. Heeft ook z’n voordelen: dochterlief kunnen we overal mee naartoe nemen. Ik denk dat dat met zes kinderen niet zo eenvoudig is ;). Ook ben ik wel benieuwd of een tweede baby weer zo makkelijk zou zijn. Voorlopig genieten we nog even van het gezinnetje zoals het is en we zien wel wat de toekomst brengt.

Vol Liefde Fotografie

  1. Het lijkt allemaal zo goed te gaan, zijn er ook dingen die minder goed gaan?

Natuurlijk! Hier speelt mijn perfectionisme nog altijd een rol. Daarnaast heeft Dennis een verantwoordelijke job en ben en blijf ik een ondernemend type. Dus: die voornemens van gezond koken schieten er hier nog steeds wel eens bij in. Ook kunnen de verantwoordelijkheid en de kwetsbaarheid van ons geluk me wel eens onzeker maken. Maar buiten dat, geniet ik vooral van het feit dat het inderdaad goed gaat met ons en we lekker in ons vel zitten.

  1. Wat wil je je dochter meegeven?

Heel veel liefde, geborgenheid en respect. Ik zou haar willen meegeven dat ze haar eigen geluk en dromen mag najagen. Ik vind het belangrijk om haar zelfstandigheid en zelfvertrouwen mee te geven. Ik wil haar laten weten dat álles mogelijk is en dat ik haar in alle stappen ga ondersteunen. Om dankbaar te zijn en te genieten van de kleine dingen in het leven. En het allerbelangrijkste wat ik mijn dochter wil meegeven: dat ze altijd goed is zoals ze is!

  1. Wat betekent Moederdag voor jou?

Ik vind het heerlijk dat ik mijn eigen lieve moeder op deze dag mag laten weten dat ik haar dankbaar ben voor al haar goede zorgen en onvoorwaardelijke steun. Hoe waardevol ze is, voor mij en hoe erg ik haar steun waardeer.

Mijn moeder is gemaakt om moeder te zijn en zal nooit ophouden om voor me te zorgen.

En commercieel of niet, voor mij voelt die allereerste Moederdag zeker weten als een mijlpaal. Of ik wensen heb? Ik ken mijn man en weet dat hij voor dit soort momenten enorm zijn best doet. Maar wensen? Nee, het mag van mij een zondagochtend zijn zoals altijd. Met zijn drietjes knuffelen, spelen en lachen in bed. Ontbijtje erbij en genieten maar. Chloë roept al een behoorlijke tijd ‘mamamama’ en dat eerste woordjes van haar is eigenlijk hét cadeau.  Of beter gezegd: moeder mogen zijn is mijn grootste cadeau. Moederdag betekent dit jaar voor mij dan ook vooral dankbaar zijn met wat ik heb.

My greatest blessing calls me mom

 

Ik ben benieuwd of je het leuk vond om deze vragen en antwoorden te lezen? Is het voor jou herkenbaar, of niet? Heb jij nog vragen? Stel ze gerust. Ik wil alle mama’s alvast een hele fijne Moederdag wensen. Ook denk ik aan de vrouwen waarvoor Moederdag een zware dag kan zijn. Omdat je zelf geen moeder meer hebt, een onvervulde (kinder)wens hebt of misschien je kindje moet missen….. deze vrouwen verdienen

Recommended Posts