Deze moet je proeven: Italiaanse bruschetta’s
Ben je op zoek naar heerlijke hapjes voor de jaarwisseling? Bruschetta’s zijn mijn favoriet als aperitief of bij de borrel als hapje.
Gastblogger Kayleigh heeft een klassieker gemaakt, namelijk de bruschetta met tomaat. In dit recept – geïnspireerd door het recept van ‘Leuke Recepten’ – koos Kayleigh voor rijpe trostomaten, deze zitten bomvol smaak. De variant met brie en parmaham is een van haar eigen creaties.
Ingrediënten tomaten bruschetta’s
- 5 rijpe tomaten
- 1 half, ongesneden en rond brood
- 2 handjes verse basilicum
- 2 teentjes knoflook
- scheutje olijfolie
- Snufje peper en zout
Ingrediënten brie / parmaham bruschetta’s
- 1 roombrie
- 1 pakje parmaham
- 1 half, ongesneden en rond brood
- Snufje peper
- Eventueel bosui
Bereiding tomaten bruschetta’s
Kook water in een waterkoker en doe het kokende water in een kom. Snijd aan de onderkant van de tomaten met een mes een kruis, dan kun je straks het velletje er makkelijk af halen. De tomaten mogen een minuut in het kokende water en spoel ze daarna af met koud water. Verwijder nu het velletje. Haal de zaadjes uit de tomaten en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Doe twee eetlepels olijfolie in een kom en voeg de tomatenstukjes toe.
Kneus de teentjes knoflook en snijd de basilicum klein. Schep dit door de tomaten. Voeg voor extra smaak een snufje peper en zout toe. Dek daarna de kom af. Het is het allerlekkerst als het mengsel minimaal 2 uur in de koelkast kan marineren, maar langer mag natuurlijk altijd.
Als laatste snijd je het brood in dikke plakken en smeer je op beide kanten olijfolie. Verwarm de oven voor op 180 graden en grill het brood een paar minuten totdat het knapperig is. Haal het brood uit de oven en laat het 1 minuut afkoelen. Haal (de hoeveelheid) teentje(s) uit de bol knoflook. Pel de knoflook en snijd deze fijn of pers uit. Verdeel het tomatenmengsel over het brood.
Bereiding brie / parmaham bruschetta’s
Snijd het brood in dikke plakken en smeer je op beide kanten olijfolie en voeg een snufje peper toe. Wrijf daarna met een gekneusd teentje knoflook over het brood. Verwarm de oven voor op 180 graden en grill het brood een paar minuten totdat het knapperig is. Snijd ondertussen de brie in plakjes en haal de plakken parmaham los van elkaar. Haal het brood uit de oven en laat het 1 minuut afkoelen. Wikkel de brie in met de parmaham en leg dit op het brood. Als je iets extra’s toe wilt voegen kun je het brood nog bestrooien met fijngesneden bosuitjes.
Tip:
Serveer de bruschetta’s op een mooie houten snijplank.
Wijnsuggestie:
De wijnen van Valpolicella