Dromen najagen: een huis in Puglia

 In Travel

I am about to buy a house in a foreign country. Zo begon het eerste boek over wonen in Italië dat wij ooit lazen (Under the Tuscan Sun). Nu blijft de regio Toscane voor ons altijd speciaal (we zijn er niet voor niets getrouwd), maar dat geldt eigenlijk voor heel Italië. Zo werd ik eerder al verliefd op de Bloemenriviera (Portofino heeft mijn hart gestolen), vind ik het Comomeer prachtig en na het ontdekken van de streek Puglia vorig jaar wisten we het zeker: we gaan een lang gekoesterde droom achterna. De eerste stap van deze droom zetten we in Puglia. In deze regio vinden we de perfecte combinatie van prachtig natuurschoon en authentieke Italiaanse dorpjes. In deze update lees je meer over de voorbereidingen naar onze Italiaanse droom.

Wij hadden er nog geen idee van hoe anders een huis kopen in Italië kan zijn. Hoe leuk de zoektocht is om in Italië rond te rijden met de makelaars, hoe spannend de tijd rondom de deal is en hoe ontzettend leuk het is om op afstand een plaatje te creëren wat straks definitief van ons is.

De zoektocht

We gingen op pad met een missie. Op zich hoeft het vinden van een ideaal huis niet enorm lastig te zijn. Het hangt natuurlijk af van wat je wensen en eisen zijn. En daarbij passend je budget. Zo vonden wij de afstand tot het vliegveld, de zee en de afstand tot een pittoresk dorpje heel belangrijk. Daarnaast 3 slaapkamers en een mooi landgoed om bij weg te dromen. Voor onze zoektocht hadden we twee makelaars in handen genomen. De tweede makelaar voelde erg goed en vertrouwd en hij bracht ons ook naar de villa met potentieel de meeste kansen. De villa waar we al snel van besloten: hier gaan we mee verder. Dat kostte dus maar één dag. Het zoekproces is ook niet vervelend. Italiaanse makelaars krijgen percentages van zo’n drie tot vijf procent, wat veel meer is dan in Nederland, maar over het algemeen krijg je er ook meer service voor terug. Dat heb je ook zeker nodig in italie! Want ook al staan veel huizen leeg, als je na een zoektocht van dorpje naar dorpje naar stad uiteindelijk een eigenaar hebt gevonden, dan zullen ze maar zelden verkopen. Veel huizen zijn eigendom van vele familieleden samen en er is er altijd wel één die tegen een verkoop is. Ook het kijken op internet is vooral leuk, maar heeft heel weinig zin, want de huizen worden hier niet echt waarheidsgetrouw weergegeven. Daarnaast koop je vooral een huis in Italië voor het uitzicht, de ligging, de tuin en een mooi dorpje in de buurt en dat zijn toch echt dingen die je met eigen ogen moet zien en voelen! Vaak waren de huizen die wij van tevoren hadden uitgezocht het minst interessant en wist de makelaar veel beter wat geschikt zou kunnen zijn voor ons. Neem dus altijd goed de tijd om je wensen duidelijk te maken en zeg bij elk huis eerlijk wat je wel of niet bevalt (niet te enthousiast natuurlijk want dat kost geld).

Ook niet onbelangrijk is dat de makelaar voor een mogelijke aankoop veel research en bureaucratisch werk moet doen m.b.t. o.a. kadaster, burenrecht (agrarische buren hebben altijd het eerste recht op de koop van aangrenzend land), oude schulden, etc. En er zullen veel documenten vertaald moeten worden. Al met al dus zaken om rekening mee te houden.

De onderhandeling

Wanneer je voor een huis gekozen hebt begint het hele circus pas echt. De eerste stap is het ‘reserveren’ van het huis bij de makelaar. De makelaars in Italië zijn vertegenwoordiger van de verkopende partij en de kopende partij. Ze noemen zich dan ook vaak intermediair en verlenen voornamelijk service voor het bij elkaar brengen van koper en verkoper (letterlijk en figuurlijk) en organiseren het hele proces. Vaak zijn makelaars ook bouwkundig onderlegd en geven advies over de staat van het pand. Als je dit niet geheel vertrouwd is het verstandig ook een onafhankelijke partij naar het pand te laten kijken, maar grote gerenommeerde kantoren gooien niet graag hun naam te grabbel. Het is dan ook verstandig om met andere cliënten van een makelaar te spreken over hun ervaringen, voor definitief met iemand in zee te gaan.

De reservering wordt vaak gecommuniceerd door middel van een officieel bod op papier, waarin je al je eisen duidelijk kunt weergeven. Met dit bod gaat de makelaar naar de verkopende partij en dan begint het wachten.

Champagne smaakt pas goed als er een handtekening van beide partijen op een papier staat.

Gelukkig ging dit in ons traject nog best snel en mocht ik het van de daken schreeuwen: we hebben een villa gekocht in Puglia.

Hoe nu verder

We zijn druk bezig om vanuit Nederland al zoveel mogelijk te regelen. We denken na over de wijze waarop we ons huis willen gaan openstellen voor anderen. Een plek waar ook anderen gaan genieten. Een accommodatie waar ook wij graag op vakantie willen gaan. De villa is in 2010 gebouwd, dus de staat van het gebouw is meer dan prima. Toch gaan we het een en ander moderniseren. Er komt een nieuwe badkamer, een nieuw toilet, alles wordt opnieuw geverfd en alles moet worden gemeubileerd. Dus let’s shop! Samen met stylist Weintje Bloem gaan we aan de slag om de inrichting een moderne, frisse en tikkeltje romantische look te geven.

Hallo inspiratie

Naast de villa is het opknappen van bijna 7.000m2 aan landgoed misschien nog wel belangrijker. Hallo Italië, hallo buitenleven! De oprijlaan (deze is magisch!) wordt netjes gemaakt, het zwembad wordt opgeknapt en samen met een architect uit Italië gaan we de tuin inrichten. Dit project is heerlijk! Lekker Pinterest afstruinen en volop inspiratie opdoen. I love it!

Inspiratiebron: Pinterest

Inspiratiebron: BnB loved en Jolien_ylg

Sleuteloverdracht

Op 5 augustus is de sleuteloverdracht en moeten er diverse financiële zaken worden geregeld in Puglia. Daarna kan het regelen en organiseren echt beginnen. Opvolging is daarin key, omat Italianen over het algemeen toch een andere menaliteit kennen dan Nederlanders. Omdat we de villa ook gaan verhuren, moeten er gesprekken met schoonmakers en tuinkrachten gaan plaatsvinden. En zijn we op zoek naar de juiste contactpersonen in Puglia als back-up. Augustus is de vakantieperiode in Italië, dus het echte ‘kluswerk’ start in september. In oktober komt de schilder en daarna worden de meubels geleverd. Al met al is het doel om eind oktober een prachtig ingerichte villa te hebben staan.

Marketing

Naast de look & feel, komt de marketing voor een groot gedeelte bij mij te liggen. Superleuk! Er gaat een website komen, social media en natuurlijk een boekingssysteem. Ook verschijnt er een travelglossy volop tips en inspiratie over het prachtige Puglia. We gaan hierin samenwerken met een professionele fotograaf ‘ Alicia van Stuijvenberg ‘.

Veelgestelde vragen

  • Gaan jullie er definitief wonen?

Nee, het wordt een tweede huis (second home), vakantiehuis, een investering, hoe je het wilt noemen. Wat de toekomst brengt, weten we niet. Dromen blijven we altijd.

  • Gaan jullie het ook verhuren?

SI! Met veel passie en liefde!

  • Is het huis kindvriendelijk?

SI! We weten natuurlijk hoe het is om te reizen met een kleintje. Niets mooier om samen de wereld te ontdekken. Daarom wordt dit huis luxe ingericht, maar zeker kidsproof! Na een dagje cultuur proeven, kunnen de kinderen lekker spetteren in het zwembad terwijl jij nipt aan je glaasje wijn onder de olijfboom. Kinderbedje, check! Kinderstoel, check! En nog veel meer….stay tuned!

  • In welk gebied van Puglia ligt het huis?

Op 20 minuten van vliegveld Brindisi, dichtbij het mooiste witte dorpje Ostuni en op 5 km afstand van de zee. Hoe fijn is dat?

  • Kun je me meer vertellen over de regio Puglia?

Puglia wordt ook wel het nieuwe Toscane genoemd, niet zo vreemd dus dat ik als echte Italië-liefhebber hier wel een kijkje wilde nemen. Op het meest zuidelijke puntje van Italië vind je een bruisend gebied vol schoonheid en cultuur. Een plek waar ze het verleden bewaren én naar de toekomst kijken. Met haar charmante Italiaanse dorpjes vol leuke steegjes, de aangename sfeer, de indrukwekkende kustlijn en natuurlijk de verrukkelijke Italiaanse keuken is Puglia zeker een aanrader!

Dit was de allereerste update! Vinden jullie het leuk om vaker iets te lezen over het proces? Dat ik jullie meeneem in het plan van de inrichting, foto’s ga delen en hoe het avontuur gaat lopen… want we zien dit avontuur pas als een begin van iets heel moois 🇮🇹

Recommended Posts