Zeg maar dag tegen vakantiestress

 In Tips, Travel

Het is je vast niet ontgaan dat wij echte vakantieliefhebbers zijn. Vakantie vieren is mijn allergrootste hobby. Een weekendje weg geeft ons al het ultieme relax-gevoel. Wij genieten er dan ook intens van.

Toch kan een vakantie ook stress opleveren. Zeker als je een verre reis boekt, vliegangst hebt óf voor het eerst met een baby op reis gaat. In deze blog deel ik mijn anti-vakantie-stress-tips!

Enjoy de voorpret!

Oh, oh, wat is vakantievoorpret toch heerlijk. Hoe vroeger, hoe beter. Dompel je alvast helemaal onder in het vakantiegevoel. Struin websites af met de mooiste plaatjes van je accommodatie of ga op zoek naar de leukste tips. Ik vind het zelf heerlijk om op Instagram de locatie op te zoeken (je zoekt dan op plaatsen). Ik droom dan helemaal weg bij de foto’s die andere mensen plaatsen.

Bereid je voor

Het is niet alleen fijn om lekker weg te dromen, start ook op tijd met de voorbereiding. Ga bij jezelf eens na: waar komt je vakantiestress vandaan? Is het de angst voor de onbekende plek? Lees je dan goed in. Heb je vliegangst? Ga daarmee aan de slag (er zijn hier tal van tips over te vinden, van ontspanningsoefeningen tot je verdiepen in de techniek van het vliegtuig. En je kunt ook een heuse vliegangstcursus volgen). Vind je het juist spannend om voor het eerst met je baby op vakantie te gaan? Lees dan deze blog. Kortom: door een goede voorbereiding, kun je misschien stress wegnemen.

Help, wat moet ik meenemen?

Krijg je al stress van het idee dat je je koffer weer moet inpakken en niet weet wat je mee moet nemen? Zorg dat je de meest noodzakelijke bagage altijd als eerste inpakt en bij je hebt. Denk aan: paspoort, telefoon, reisdocumenten én eventuele gezondheidsmiddelen (medicatie). Heb je dit gepakt? Relax! De rest van de producten kun je op de plaats van bestemming ook zeker krijgen. Dan maar even niet je favoriete spijkerbroek aan. En een nieuwe bikini shoppen is ook niet zo erg, toch? Het helpt mij ook altijd om gebruik te maken van een travelchecklist, ik streep gewoon keurig het briefje af. Begin op tijd, leg je setjes klaar én inpakken maar.

Cultuurshock?

Ga je (voor het eerst) een verre reis maken? Dan is dat best spannend! Gelukkig is ook dit weer iets waar je je op kunt voorbereiden. Lees en leef je in in de cultuur. Weet wat je kunt verwachten. Welke omgangsnormen, normen en waarden zijn er in dit land gebruikelijk? Als je dit van tevoren weet, kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Je kunt je trouwens tijdens de lange vlucht uitstekend inlezen. Gaat de tijd ook lekker snel!

Laat je werk los

Ik ervaar gelukkig nooit veel vakantiestress, maar ik heb soms wel moeite om mijn werk los te laten. Herken je dit? Zorg dan dat je op tijd begint met afronden/overdragen van lopende projecten. Geef bij collega’s of samenwerkingspartner(s) aan dat je met vakantie bent, zodat ze er rekening mee kunnen houden. Zorg dat je de laatste dagen voor je vakantie geen grote klussen meer aanneemt, maar alles kunt afronden. Vergeet je ‘out of the office’ reply niet. Tip: schakel deze al iets eerder in en schakel ‘m pas een dag na terugkomst uit. Deze overbrugginstijd helpt je om de zaken rustig af te sluiten en weer op te pakken. Ben je net als ik een echte controlfreak én kun je je werk écht niet loslaten? Gun jezelf dan twee werkmail-check-momenten tijdens de vakantie en spreek met je leidinggevende af dat hij/zij je bij spoed een sms kan sturen. Voor mij werkt dit heel fijn. Oh ja: vergeet niet je werkplek op te ruimen, dit geeft rust.

Help, op vakantie met een baby!

No stress, geniet! En: maak het jezelf makkelijk. Vind je vliegen een te grote stap, kies dan voor een autovakantie. Ook in Nederland vind je tal van inspirerende en bijzondere plekken. Kies voor een vakantie waar je zelf rustig van wordt, relax. Als jij helemaal goed in je vel zit, dan voelt je kindje dit ook aan. Mijn laatste tip: neem het ritme van je kind als uitgangspunt en plan de uitstapjes daaromheen.

Natuurlijk blijven wij als kersvers gezin ook zoeken naar de leukste kinderproof-plekjes, dus blijf mijn blog volgen!

To-do-list! Zo zorg je voor een stressvrije vakantie:

  • Plan voor de vakantie niet te veel afspraken in. Durf nee te zeggen.
  • Heb je nog zaken die je MOET regelen?? Die ene rekening nog betalen? Rond dit eerst af. Zo ga je zonder ‘moetjes’ de vakantie in. Lukt het je niet je to-do-lijstje af te ronden? Noteer dan in je agenda wat je na de reis te doen staat. Dan kan het lijstje uit je hoofd!
  • Plan na je vakantie niet meteen je hele agenda vol. Zo ervaar je vrijheid en houd je het vakantiegevoel langer vast
  • Laat dure spullen thuis (hoef je ook niet te stressen over of ze gestolen worden/ kwijt raken)
  • Bang voor inbraak? Geef je woning altijd een bewoonde indruk en laat familieleden of vrienden je huis een keer inspecteren en post weghalen
  • Vertrek op tijd! Zeker als je met kinderen reist. De reis zelf is ook al zo leuk. Lekker shoppen op Schiphol, een drankje drinken of vliegtuigen spotten!

Last but not least, geniet van je vakantie!

Een vakantie verdien je, je hebt er hard voor gewerkt! Geniet hier intens van. Ervaar je tijdens de vakantie nog stress? Bedenk dan dat je nu niets aan de situatie kunt veranderen en er later spijt van hebt dat je hierdoor je vakantie hebt laten verpesten. GENIET, ONTSPAN EN RELAX!

 

Recommended Posts